Wat vertellen de leerlingen over de yogales bij Mariët?


Ilona 50 jaar:
"Ik merk nu, na toch wel wat jaren yoga beoefening, dat ik toch wel soepeler word. Op verschillende plekken die eerder stijf waren, zoals mijn heupen en rug, daar is beweging in gekomen. Het doet mijn lichaam goed. En soms als ik heel moe ben, ik na de yoga weer helemaal opgekikkerd ben. Ik ben niet fenomenaal, niet met mijn benen in mijn nek en zo. Maar dat je op een gegeven moment op je hoofd kan staan, dat dat dan plotseling lukt, dat is echt een sensatie."

Monique 58 jaar:
"Als ik een keer een week moet overslaan, dan neemt mijn pijn vanwege de artrose toe. En als ik dan weer naar yoga ben geweest, dan ben ik weer een week vooral pijnvrij, vaak. De yoga helpt heel erg, ik word minder stijf, als ik 's ochtends wakker word ben ik minder stram, dus minder pijn, minder stijf, leniger, lekkerder in mijn vel.
Maar yoga en Mariët als juf zeer zeker ook, beveel ik absoluut aan. Juist ook voor mensen met artrose. Ik heb ook echt verandering gemerkt, want sommige oefeningen kon ik in het begin echt helemaal niet, bijvoorbeeld mijn nek naar achteren doen, daar was ik heel bang voor, omdat ik daar heel veel pijn altijd had, maar nu, dat draaien met mijn hoofd en ook mijn nek naar achteren, dat durf ik weer."

Esmee 27 jaar:
"Ik ben op internet naar yogales gaan zoeken en bij Mariët uitgekomen, ook vanwege de studentenkorting, want toen studeerde ik nog. En elke keer als ik op mijn matje zit, denk ik: ik ga nooit meer rustig worden en dan gaan we beginnen en gedurende de les, merk ik zo, ja nu is mijn hoofd weer rustig en aan het einde is het gewoon lekker slapen, dat is echt perfect. Ook dat ze eerst een kalme sfeer creëert, met een kopje thee, en dat ze zegt, voel je eigen grenzen. Wat ze zegt is dan ook echt waar. Dat persoonlijke vind ik wel fijn.
Ik vertel wel enthousiast over de yogales, maar het is best wel erg, want ik vind het fijn om dit gewoon helemaal zelf te doen, zonder vrienden en bekenden. Alleen maar met de mensen van yoga. Maar ik beveel het zeker voor ander tijdstip wel aan. Op straat zou ik het iedereen aanbevelen, maar niet aan bijvoorbeeld mijn huisgenootje."

Marijke 74 jaar:
"Ben ongeveer 50 jaar geleden met mijn eerste les begonnen. Een vriend van me wiens danscarrière ophield, wilde yogales gaan geven. Dat was de eerste keer en daarna ben ik altijd, met tussenpozen, yoga blijven doen. Het is een heel prettige manier om je spieren bezig te houden. En niet alleen je spieren, maar ook je structuur, ik ben wel een beetje een ongedurige duizendpoot zijn en daarom moet er af en toe wat rust in de tent. Dat lukt met yoga heel goed. Niet alleen in de les, het werkt ook door in het dagelijks leven. Ik denk dat ik van nature wel lenig ben, het ligt ook aan de bouw van het lichaam en ook aan de beweging die je normaal praktiseert, ik ben sowieso bewegelijk. De yoga werkt voor het onderhoud van de spieren en ook om het hoofd tot rust te brengen. Ik vind het bij Mariët op les heel plezierig, helder, ik zou bijna zeggen 'aards'. Ze legt het heel goed uit, is altijd heel positief en vrolijk en dat maakt het heel prettig om bij haar yoga te doen.
Ik beveel het dan ook aan iedereen aan, deel je flyers uit aan vrienden en bekenden. Ook mijn dochter komt nu naar de yogales, zij rijdt altijd paard en ik denk dat de yoga een heel goede aanvulling is bij het paardrijden. Ze zou ook kunnen gaan zwemmen, maar yoga gaat een stukje verder. Ik zeg het vaak tegen mensen, ook van mijn leeftijd, en ze reageren vaak heel positief maar het besluit om het te gaan doen, voeren ze dan niet uit. Het gaat me te ver om mensen aan de hand mee te nemen. Wat Mariët ook zegt is 'yoga is er voor iedereen' en dat onderschrijf ik. Iedereen kan het, op zijn eigen manier. En ik denk dat iedereen daar wel de vruchten van kan plukken. Zowel mentaal als fysiek."

Sven 33 jaar:
"Toen ik echt naar yogales wilde ben ik gaan kijken wat er in de buurt gegeven werd en kwam ik bij jou terecht. Ik zit inmiddels al weer een paar jaar op les. En na elke yogales heb ik een gevoel van rust, bewustwording van je lichaam, mijn houding is absoluut veranderd, ook hoe je in het leven staat. Zoals bijvoorbeeld het staan tijdens de afwas, maar ook mijn werk wordt makkelijker, als patissier doe ik veel met mijn armen en handen. "

Eveline 64 jaar:
"Ik ben me nu veel meer bewust van mijn lichaam, wat ik nu ook veel beter voel is een pure ontspanning. En voor mij ook zeker niet onbelangrijk: meer aandacht voor mijn ademhaling. Ik heb van nature nogal de neiging (vind ik zelf niet) dat ik nogal snel spreek, dat is ietsje minder snel geworden heb ik uit de omgeving begrepen. Ik merk het bijvoorbeeld ook heel direct, dat als je op de fiets zit, en je moet omkijken, dat ik me realiseer dat ik mijn hoofd en nek veel verder kan bewegen.
Als ik iemand spreek die twijfelt om yoga eens te proberen, beveel ik de lessen van harte aan. Vanwege haar aanpak en persoonlijkheid. Ik begon tien jaar geleden met yoga, was toen over de vijftig, dus die slogan "yoga is voor iedereen" en "je bent nooit te oud om te beginnen" kan ik voor 100% onderschrijven. Wat zeker meespeelt is dat je je meteen vertrouwd voelt in de les. Er is persoonlijke aandacht voor iedereen, zonder dat het opdringerig wordt, of dat mensen zich dan niet op hun gemak voelen."

Barbara 58 jaar:
"Ik had ooit eerder op een sportclub yogales gedaan, maar dat beviel me niet zo, ik vond het niet zo leuk daar. Dus dat was het wel voor mij, dacht ik. Tot J. mij zo enthousiast vertelde over de yogalessen bij Mariët dat ik besloot om het toch weer eens te proberen. Ik wilde wel weer iets nieuws proberen op het gebied van beweging. Ik heb toen een proefles genomen, waarvan ik het super sympathiek vind dat ze daar maar € 5,00 voor vraagt, het beviel direct heel erg goed en ik bedacht: hier kan ik aan wennen.
Wat voor mij ook goed werkt is dat Mariët zowel yogaleraar als ademcoach is. Zoals ze de les begint met het zitten en dan alleen maar naar de adem kijken, dat werkt voor mij heel goed, Als je gestrest binnenkomt bij de yogales en we beginnen met zitten en ademen dan wordt je meteen gedwongen om je gedachten los te laten, tot rust te komen en je adem op een rustig niveau te krijgen waardoor je de rest van de les goed kan werken en je er meteen lekker in zit.
Ik beveel de lessen dan ook zeker aan bij vriendinnen en collega's. Ik zeg dan zoiets als: "mocht je geïnteresseerd zijn in yoga, dan weet ik een hele goede". Waarbij ik het dan heb over de prachtige locatie, maar vooral dat het kleine groepen zijn waarin je je goed begeleid voelt. Het is het tegenovergestelde van de yogalessen die ik ooit op de sportclub had, daar stond een juffrouw voor de klas die absoluut niet om zich heen keek, ze begon de les en een uur later was het klaar en had je geen idee of je het goed gedaan hebt, dat vind ik wel zonde, want als je iets begint wil je wel een goede begeleiding hebben. En die vind ik zeker bij Mariët. "

Lu 70 jaar:
"Maar nu ben ik op les, heb inmiddels flink wat lessen gedaan en vind het fantastisch, ik ben zo blij dat ik het eindelijk door heb gezet. Ik merk nu wel al dat ik beter doorstroomd raak, beter doorbloed, dat ik soepeler word. Mijn lijf heeft zoiets van 'O jee daar gebeurt wat, oh jippie daar komt het bloed weer op stroom'. Alles was zo stijf geworden, ik merk nu al dat het allemaal beter wordt, vooral ook dat ik minder last heb van hoofdpijn. Ik heb altijd een keer per maand een massage, om alle knopen die in mijn lichaam zitten, in mijn nek en noem maar op. En sinds ik yoga doe, hoef ik het niet meer dan eens in de maand te doen, dat is een heel mooi resultaat. "

Johanneke 58 jaar :
"Ik vond het in het begin heel moeilijk om zo rustig te gaan zitten, en nu is dat voorbij en ben ik blij dat ik na een hele dag werken op het kussentje zit. Nu is het zo dat ik al tijdens mijn werk soms zo moe ben, maar dat ik dan helemaal blij word van de gedachte dat ik dan straks lekker uit kan rusten. Wat ik ook fijn vind is dat je kleine groepen hebt en dat er veel aandacht is en dat als je er voor open staat je wel wordt gestimuleerd om je grens op te zoeken. Mariët roept vaak: ga vooral niet over je grenzen, maar ik merk dat ik het fijn vind om gestimuleerd te worden om net iets verder, of net iets rechter te komen. De uitdaging is voor mij belangrijk. Wat ik ook leuk vind is dat het heel gevarieerd is, dat we altijd andere dingen doen, zoals dan weer aan de schouders en dan weer de heupen werken en dat je bepaalde delen van het lichaam er per les uitlicht. En wat ik ook heel fijn vind is de ruimte waarin de lessen worden gegeven. Het is zo'n fijn zaaltje, het is een fijn gebouw om naar binnen te gaan en vind altijd dat het zo lekker ruikt. Er is altijd een hele fijne sfeer, ook hoe het licht valt en je hoort vaak keihard de vogels zingen, daar luister ik dan naar tijdens de ontspanning. "