Mariët Bakker (1957)

Waarom één keer in de week hatha yoga je soepel door het leven laat gaan
Net als veel andere mensen had ik altijd last van stijve schouders, was ik veel en vaak gestrest en dacht ik dat roken en drinken me wel ontspanning zouden geven. Toen ik dertig jaar geleden voor het eerst naar yogales ging merkte ik al direct het effect: die stijve schouders verdwenen en ik verkeerde in een ontspannen soepelheid na de les. Gewoon, door rustig en aandachtig te bewegen. Dat is ook wat ik nu ook hoor van mijn leerlingen.

"Ik ben me nu veel meer bewust van mijn lichaam, wat ik nu ook veel beter voel is pure ontspanning.
-Eveline, 64 jaar.

Hoe ik yogaleraar en Transformational Breath® ademcoach werd
Toen ik in mijn midlife crisis zat hoorde ik dat 50 jaar de goede leeftijd is om yogales te gaan geven. Ik was in die tijd directeur van 'Africa in the Picture' en veel op reis en ik had behoorlijke stress vanwege deadlines, subsidies, logistiek en personeel. Ondanks de yogalessen was ik vaak rusteloos. Het roer ging om in 2004. Ik besloot om een opleiding tot yogaleraar te gaan volgen. Had geen idee wat het me zou brengen. Er ging een wereld, een heel universum, voor me open. In 2006 begon ik met yogales geven. Ik word erg gelukkig van interactie met leerlingen, de verschillen tussen mensen, de verstilling en het bewegen. Rustig op de ademhaling bewegen heeft als effect dat je meer open bent voor jezelf en je omgeving. In diezelfde tijd kwam ik in aanraking met Transformational Breath®. Deze bewuste ademhalingsmethode heeft me geleerd om te voelen en gaf me ruimte. Toen ik er klaar voor was ben ik in 2009 de opleiding tot ademcoach gaan doen.

"Wat ik fijn vind is dat je door bezig te zijn, door te bewegen, ook kunt ontspannen." - Esmee, 27 jaar

Hoe de yoga en de adem mij heeft geholpen bij de kanker(s).
Yoga en ademen hebben mij geholpen bij het genezen en herstellen van de kankers die mij in 2014 troffen. Als een donderslag bij heldere hemel kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Ik ben yogales blijven geven, dat gaf me structuur in de warboel van ziekenhuisbezoek, chemotherapie, misselijkheid en geestelijk onbehagen. Het was sowieso al een hectische tijd, ik was het jaar daarvoor bij mijn man weggegaan en trok als stadsnomade van huis naar huis. In de zomer van 2014 kreeg ik mijn eigen huis, en ik was moe van alles. Ik bleek acute leukemie te hebben, werd direct in het ziekenhuis opgenomen en moest er drie maanden blijven om zeer zware chemotherapie te ondergaan. Toch lukte het me af en toe, verbonden aan het infuus, yogaoefeningen te doen.

Wat hebben yoga en Transformational Breath® met me gedaan?
Door de verdieping in de yoga en de adem heb ik geleerd om me bewust te blijven van wat er met me gebeurt. Ik heb veel liefde en ondersteuning van mensen om me heen ontvangen en met helderheid de ziektes en het genezingsproces ervaren. Het heeft gemaakt dat ik bewust in het leven sta. De nasleep van twee keer kanker voel ik nog heel af en toe. Ik doe het nu veel rustiger aan, het lijkt wel of mijn leven is geïntensifieerd. Meer in de levensstroom, bewust van wat er wel en niet kan. Ontspanning, flexibiliteit, liefde en geaardheid zijn de vaste elementen in mijn yogalessen en bij de Transformational Breath® ademsessies en die deel ik graag.

"Jouw uitstraling en de combinatie met heel zeker en overtuigend de oefeningen doen bieden de rust en de ruimte voor wat je wel kunt en wat je niet kunt." - Monique, 58 jaar.