Yoga

Yoga is voor iedereen
Het lijkt wel of veel mensen al een beeld of idee hebben bij yogales. Vaak hoor je over het idee dat mensen zich in allerlei ingewikkelde houdingen moeten wringen. Dat je er jong, slank en lenig voor moet zijn. Na tien jaar intensief yogales te geven, weet ik: Yoga is voor iedereen. Iedereen, ongeacht leeftijd, lenigheid, religie en inkomen, kan yoga doen. Bij mij op les komen zowel studenten, veel vijftigers en zestigers en ook mensen van boven de zeventig, sommigen voor het eerst van hun leven op yogales. En iedereen doet mee op zijn of haar eigen wijze. Vaak zijn het de gedachten die je over jezelf hebt die je beperken, het lichaam vindt het heerlijk om te bewegen. En je geest wordt uiteindelijk ook rustig en vindt er even helemaal niets meer van. Wat een verademing.

"Ik had nooit eerder yoga gedaan. Was enigszins geborneerd, had het idee over ingewikkelde houdingen en een beetje zweverige sfeer. Ik ben toen enigszins schoorvoetend naar les gegaan en nooit meer weggegaan. Er is een prettige en ontspannen aanpak, waarbij de oefeningen rustig begeleid worden en waarbij je je absoluut op je gemak voelt, geen ingewikkelde houdingen. Ik zou nu niet meer zonder kunnen."
- Eveline 64 jaar

In de lessen wordt aandacht besteed aan:

 • Ademhalingsoefeningen (pranayama). Adem is leven, we kunnen nog geen drie minuten zonder adem. Als we geboren worden en baby zijn weten we nog hoe we moeten ademen, maar zodra we gaan denken gaat het vaak mis met de ademhaling. Door het beoefenen van pranayama word je je bewust van je ademhaling. Je leert dieper en aandachtig adem te halen, resulterend in rust en ontspanning. Ademhaling werkt op je gehele gezondheid.
 • Meditatie. In de les zitten we een korte tijd in meditatie. Voor sommige mensen is dit de eerste kennismaking met meditatie. Het enige wat je hoeft te doen is stilzitten en naar je ademhaling te kijken. Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn.
 • Lichaamshoudingen (asana’s). Er zijn duizenden verschillende yogahoudingen en vele verschillende yogastijlen. Alle yogahoudingen echter zijn terug te voeren op de fysieke vorm van yoga, hatha yoga. Het gaat erom dat de (zit-) houding stabiel en aangenaam wordt. Als je een tijdje yoga beoefent voel je dat je soepeler en zachter wordt. Fysieke klachten -zoals lage rugpijn, spanning in nek en schouders- verminderen of verdwijnen (bij de ene mens eerder dan bij de andere). Je ontdekt de werking van lichaam en geest en hun mogelijkheden.
 • Ontspanning (yoga nidra). Tijdens de ontspanningsoefeningen, die liggend worden gegeven, gaat het erom dat je alles loslaat. Lichaam en geest kunnen zich dan helemaal overgeven aan de rust en stilte die er in je ontstaat.
 • "Iedere week in een groep meditatieoefeningen doen, je ademhaling, dat je je bewust wordt van de kleine dingen, ja, bewustwording van jezelf en bewustwording van je omgeving. Je lichaam is je grootste tool, je werktuig. Elke keer als ik naar yoga ben geweest merk ik dat ook in mijn dagelijkse werk."
  - Sven 33 jaar

  Goed om te weten:
  Yoga is geen religie en het is geen sport. Je zet je in, maar op een ontspannen manier, er is geen sprake van prestatie en competitie. Je doet yoga op een lege maag, dat wil zeggen dat je uiterlijk anderhalf uur van te voren nog iets kan eten. Zorg voor makkelijk zittende kleding als je yoga gaat doen.

  Groepsyoga
  De yogalessen vinden plaats in een rustige ruimte, aan de tuinkant van een historisch gebouw aan de Nieuwe Keizersgracht 58, 1018DT Amsterdam. De lessen duren anderhalf uur en worden gegeven aan maximaal 12 personen. Er is geen muziek tijdens de les, af en toe wel bij de ontspanning en dan uitsluitend authentieke Indiase muziek of Morton Feldman. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk.

  "Er is een trouwe club mensen, iedereen komt terug. Het is een heel gemengd gezelschap en dat vind ik ontzettend leuk. We doen niet al te gekke dingen en wat ik ook prettig vind is dat ze het goed uitlegt, vertelt waar het goed voor is."
  - Lu, 70 jaar

  Rooster yogalessen bij Studio Luce
  Maandag om 18.18 en 20.20 uur
  Dinsdag om 18.00 uur
  Woensdag om 07.49 en 09.30 uur. In tijden van corona is er een extra les om 11.22 uur.
  Vrijdag om 9.30 uur. In tijden van corona is er een extra les om 11.22 uur.

  Locatie
  Groepslessen worden gegeven bij Studio Luce op de Nieuwe Keizersgracht 58, 1018 DT Amsterdam. Tussen de Weesperstraat en de Amstel. Dichtbij metrostation Waterlooplein en de haltes van tram 9 en 14. Contact: marietb@xs4all.nl of 0611360484.

  Tarieven Groepsyoga:
  Ik werk met een tienrittenkaart die twaalf weken geldig is.
  Normaal tarief is 135,00 euro voor tien lessen.
  Kortingstarief is 85,00 euro, dit geldt voor studenten en mensen met een stadspas met groene stip.
  Proefles is € 10,00. In januari zijn de proeflessen gratis.

  Privéles of ‘Yoga op maat’
  Yoga op maat is voor mensen die kampen met ziekte (fysiek en/of geestelijk) dan wel herstellen van ziekte, zoals kanker of burn-out, of een ernstige gebeurtenis. Het is ook voor mensen die zich niet gemakkelijk voelen in een groep, of wellicht weinig tijd hebben om naar een groepsles te komen. De houdingen worden per individu aangepast, ik kijk wat er nodig is op dat moment. Zowel mensen met fysieke klachten als mensen met psychische problemen hebben baat bij yoga. Een privéles kan je ook gebruiken om je te verdiepen in de yoga. Yoga op maat kan zowel bij u thuis, als bij mij thuis in Amsterdam Oost. Het kan ook bij Studio Luce, dan is er toeslag van € 10,00 op het afgesproken tarief.

  Tarief privé yogales
  Vanaf 50 euro per les van een uur, wilt u met twee of drie mensen yogales, dan vraag ik 70 euro per uur. Lessen kunnen zowel bij u thuis als bij mij in Amsterdam Oost plaatsvinden.
  Als u de privéles bij Studio Luce op Nieuwe Keizersgracht 58 wilt, vraag ik € 10,00 extra voor de ruimte.